Debat og politik

Bliver flertallet rødt, så er landbruget dødt

Af Anni Matthiesen, Venstre

Medlem af Folketinget, Sydjyllands Storkreds

Enhedslisten mener, at vi skal halvere antallet af dyr i landbruget inden 2030. Mette Frederiksen har udtalt, at ”Danmark er gået for langt i sin iver efter at være landbrugsland”. Hun fastslår, at vi nu skal have overbevist også den sidste landmand om, at vi skal dyrke mere bæredygtigt, og at der skal være plads til naturen.

Jeg må her understrege, at danske landbrug har verdens mindste klimaaftryk pr. producerede enhed. Vi har et landbrug, der går forrest mod den grønne omstilling. Der er allerede sat en masse innovative løsninger i værk og dem skal vi investere i, så vi udvikler og ikke afvikler landbruget. Hvis vi nedlukker store dele af det danske landbrug, så vil de frie markedskræfter hurtigt sørge for at produktionen, og danske arbejdspladser flyttes til udlandet, hvor klimaindsatsen er mindre ambitiøs. Her i Syd-og Sønderjylland vil Enhedslistens forslag i praksis betyde 4483 færre arbejdspladser alene i produktionen.

Vi må heller ikke glemme, at vi står midt i en fødevarekrise. Verdens handelsveje er blevet mere kringlede. Et eksempel er Ukraine som storeksportør af korn, der i er øjeblikket en usikker leverandør. Det er nødvendigt at udnytte alt det vi kan, så vi får dækket verdens fødevarebehov. Derfor har vi brug for landbruget – også det danske. Der er fortsat sult i verden, vi er ikke færdige med at yde udviklingshjælp til tredjeverdenslande. Tilmed ånder befolkningstilvæksten os i nakken og der bliver flere munde, vi skal mætte. Med dette for øje er det fuldstændig uansvarligt at overveje, hvorvidt vi skal nedlægge store områder med landbrugsjord eller halvere antallet af dyr.

Natur er vigtigt, biodiversitet er vigtigt, men det her handler om at prioritere i den aktuelle situation. En borgerlig-liberal regering vil investere i den grønne udvikling af landbruget, så vi fortsat kan eksportere gode og sunde fødevarer til hele verden og gøre vores til at bekæmpe fødevarekrisen.

Kommentarer